Minimalissimo


The Centro Interpretação is a cultural centre built by architecture studio Spaceworkers inside a nineteen-century schoolhouse in Paredes, Portugal. The purpose of the structure is to provide information to tourists and serve as a venue for exhibitions and educational events. The all-black insertion is comprised of two volumes – an auditorium and an information desk/store, separated by the space in between, also painted black. The shape of the new centre mirrors the geometry of the existing building, creating a dialogue between the two. Architect Rui Dinis explains:

We wanted to preserve the identity of the place with our intervention. We didn’t want to lose the shape of the ceiling, so we chose to add a kind of replicating structure. The white creates the atmosphere, the black gives some form and the activities of the space will bring the other colours.

Architects built a modern complex, that is respectful of the space it occupies, achieving beautiful synergy between the old and the new.

Photography by Fernando Guerra

 

You may also enjoy...

Pinterest