Previous Article
The Row Pre-Fall 2015

Apartment in Jiyugaoka

Apartments, unlike house projects, do not have the benefit of a customized façade. Naturally the common outer shell of each building is shared by all its inhabitants, as a result it is quite usual for interior design to take on the challenge of injecting a unique persona for each unit. Architect Keiichi Kiriyama, head of Airhouse Design Office, proposed a daring makeover for a 40 year old apartment, to alter it with the same liberty as a house, with all the benefits this practice may bring.

Completely ignoring the original plan, with its standard square-like rooms and run-of-the-mill dynamics of a common apartment building; Kiriyama took the request of a ‘large-sized closet space’ and took it to another level. The dress room became a central section of the apartment, with every visitor having to through it to reach the main social area, much like a runway.

By doing so, fashion blends into life, and I believe that the space became a place to change the client’s mood whenever it was passed by. This renovation project was done by constructing spaces through re-examination of the conventional ideas of clothing storage.

The rest of the apartment keeps the prerogative of dynamic functionality alive, with an intrepid bedroom located on a higher level as an example. Let’s not forget the visual impact of an entirely concrete filled residence, beautiful reduction to a lone but expressive color. Last but not least, the handpicked interior design is on point. Outstanding.

Photography by Toshiyuki Yano.

2015.01.11 Mateus Andrade

You may also enjoy

Next Article
1205 SS 2015