Minimalissimo


Categorized “Apartment”

Taipei Apartment is a clean white apartment in Taipei, the capital city of Taiwan. The apartment was designed for a young couple by Tai & Architectural Design. The couple wanted a beautiful dwelling that didn’t require much renovation. The architects answered their request with a bright and causal living environment. Every surface of the apartment, from the floor to the ductwork in the ceiling, is painted white. The whiteness is intended to celebrate the purity of the space. The living room features a grey sofa, pastel-colored end tables, and a projector screen. Across the room is the dining area which includes a white table, wooden chairs, and built-in shelving. A wall of glass highlights the view of the city and opens to a small balcony. A narrow hallway leads to the bedroom and study. These rooms are furnished similar to the living room: white and wood furniture accented with soft colors. I love how such a simple design can express so much character. The white interior is the perfect backdrop for the residents’ colorful furniture and textiles. The stark interior allows these objects to pop and bring personality to the space. Taipei Apartment is sure to be a hit with the current and future occupants.


This contemporary Tel Aviv Flat is truly a unique and stunning dwelling. Designed by the Israeli firm Pitsou Kedem Architects, this apartment defines luxurious minimalism. The home is a large, flowing space divided with concrete forms. One of the forms is a solid, free-floating wall which divides the dining room and bedroom. This structure contains hidden storage to help keep the home clean and organized. Another form divides the kitchen and living room with thin, concrete columns. The exterior walls of the home are almost entirely covered in windows which look onto the busy city below. The furnishings in Tel Aviv Flat are carefully chosen for their color and shape. Each piece is sculptural and contributes to the architectural design scheme. I love the division of space in this home. The open floor plan allows the apartment to feel much larger than it actually is. This layout also connects each space of the home physically and aesthetically, resulting in a fluid, seamless design.


This well-designed loft renovation delivers the perfect balance of existing and new features. Before the renovation, San Francisco Loft was an open 1,200 square foot space with a doug-fir structure and exposed brick. Line Office Architecture‘s smart renovation utilizes the existing features of the space while incorporating fresh new elements. The wooden structure of the loft has a strong visual affect: the beams and columns are complimented by the addition of a hardwood floor and wood accents on the furniture. Juxtaposing the wood is the dark black of the built-in furniture in the kitchen and bedroom. It isn’t easy to transform an open loft apartment into a space this cool and elegant. Many designs do too much or too little: they overpower the space or leave the viewer wanting more. This design suits the loft perfectly: it is sleek and modern but preserves the charm of the original space.


The layout of this industrial loft apartment in Brussels is quite simple. Interior FOR has few windows and no interior walls. Designed by adn Architecture, the defining features of the apartment are two freestanding metal towers. Accessed by thin, white staircases, these towers house the bathroom and laundry rooms on the ground floor, and the bedroom and office on the second story. The majority of furniture in the apartment is built-in, allowing the space to have a continuous flow and material palette. I love the simple functionality of this apartment. The towers are a smart way to add rooms and divide the space of an open plan apartment. The white walls and exposed concrete create a clean aesthetic that match the simple design of the floor plan. Interior FOR is a lovely and perfectly designed apartment.


Espace St-Denis is a contemporary apartment located on the ground floor of a building in Montreal, Canada. Designed by Anne Sophie Goneau, this home aims to highlight the building’s raw materials. The exposed brick wall and structural steel frame were found during the renovation of the apartment. These existing features provide the home with visual focal points. The interior of the home is void of opaque walls. There is, however, a glass wall which divides the bedrooms from the living room. This wall provides a boundary while making the apartment feel open and airy. It also allows the bedroom’s exposed brick wall to be viewed from every room. The kitchen is the predominant feature of Espace St-Denis. It spans almost the full length of the apartment. I love the mix of black, white, and brick in this space. The long black counter-top is a simple and functional piece, while the white tables blend with the floor and ceiling to create the illusion of wide open space. Epsace St-Denis is a small apartment with big style. Photographs by Adrien Williams.


100m3 is a Madrid apartment, created by studio MYCC. This urban dwelling is minimal, both aesthetically and spatially. The narrow pad is only 21 square meters in footprint, so designers had to explore vertical space and build several levels, creating a non-linear path. All functional zones are connected and open to view, even the bathroom is within sight. This openness contributes to the illusion of a much more generous size. The all-white colour choice is another smart way to visually expand the interior. I love the flexibility of each room. The bed slides underneath the living zone, the office on top turns into a lounge area. Every segment doubles in function, creating more ways to experience this small space. Watch the animation, showing how the apartment functions in different social situations.


The White Retreat is a seaside apartment with a nearly all white interior. Located in the beach town of Sitges, Spain, the client wanted a bright white space which would highlight a few favorite art and furniture pieces. The combination of a small space and small budget called for a simple and efficient design. Colombo and Serboli Architecture divided the space into three areas: the bathroom, bed/living room, and terrace. White doors hide the kitchen, bathroom, and closets. Oversized windows flood the space with natural light. There are so many elegant design choices in this small apartment. The white resin floor, bathroom tiles, and folding doors all help achieve a uniformity that is still visually exciting. The dedication to white here is impressive: even the plumbing fixtures are matte white! The White Retreat is the perfect space for quiet and creative living.


Two adjoining houses had been renovated to create this one House in Valencia, Spain by Fran Silvestre Architects. Designed to separate daytime and nighttime activities, public and sleeping areas are located at opposite ends of the site, leaving the services and circulation concealed within the core. The minimal architecture defines and connects the interiors like a sanctuary that draws light into its very linear spaces. The choice of lighting fixtures in this house compliments the strong amount of daylight designed to be let it through the big panels of glass on the exterior. The designers at Fran Silvestre Architects do what they do best in this project which I found by chance while browsing through their stunning portfolio: making minimalism desirable. Photography by Diego Opazo.


This light-filled apartment in the Bialik area of Tel Aviv was refurbished by Italian-born and London-based Chiara Ferrari Studio. The open-plan arrangement and the expansive surfaces with no visible joints allows for the original concept of seamlessness desired by the designer. The high-ceilinged space was split and used to create flexible and functional niches, and there is also a glazed extension, providing the master bedroom and bathroom with beautiful natural lighting. Set within a historic building, the project used locally sourced materials, keeping the design true to its surroundings. Images courtesy of Chiara Ferrari Studio.


Pitsou Kedem Architects have recently completed a beautiful and crisply detailed minimalist single-family residence interior, Tel Aviv Penthouse 2 in Kfar Shmaryahu, Israel. The predominantly white architectural finishes are anything but uninteresting in this space because of the small surprises such as the corner wall shelf, the recess for the bathroom sink faucet, the floor to ceiling movable glass partitions and the use of wood in a whole wall and door to define a difference space. I am drawn particularly to the architectural details in this project and that they are well proportioned to the volumes of the living spaces. Where the glass partition meets the solid wall, where the warm wood stops in the soffit and becomes the painted white wood cabinet door, where the cove lighting aligns with the rectilinear furniture – the details are sharp and clean then softened by floor to ceiling curtains and cove lighting. In sharp contrast to the busy and crowded city outside their windows, the residence provides a refreshing, less cluttered escape once the front door closes. Images courtesy of Pitsou Kedem Architects.


Copenhagen Penthouse II by Norm Architects sits overlooking the Danish capital’s skyline quite unassumingly. The apartment has been re-furbished using a combination of expressed hovering elements, concealed shadow lines and an openly simplified palette. The purposed absence of fittings aids in the clarity and sleekness of the space. Norm Architects share the philosophy that our home and the things we surround ourselves with, should provide a refuge from the daily chaos. And that by understanding minimalism as an aesthetic, and simplicity as a philosophy of life Norm Architects aims at providing structures which gives a feeling of freedom. I couldn’t agree more. The expressed junctions and intersections of materiality are crisp, and for that, the architectural detailing is to be applauded. The addition of illuminated elements aids in reinforcing the solid forms also. This is delivery and execution done with respect.


The architectural practice OSA/KHBT has delivered a really interesting and prolific solution to connect 2 separate living units addressing the height restrictions between the change in levels of this project, Balfour Place, located in Mayfair, London. This has resulted in a meandering ribbon which becomes an inherent part of all main functions of the flat: Kitchen, Stair, Circulation and Bathroom. I really appreciate the decision to use the one material of walnut timber as a continuous ribbon throughout the space because not only is it a design statement in contrast to the white minimalist apartment, but also because the timber is used both as structure in the stair and passageway as well as surface finish in the kitchen countertop and bathtub surround. The interior spaces have been carefully thought out as in which parts of the walnut ribbon get concealed for private or public uses, allowing it to stand out against the frameless openings. This is a really elegant concept that’s been executed beautifully. Photos by Johannes Marburg.