Minimalissimo


Categorized “House”

Near the Norwegian village of Geilo, a popular skiing destination, Oslo-based firm Reiulf Ramstad Arkitekter have designed Split View Mountain Lodge, an extremely beautiful family home for their holiday. The architects tell us: This holiday home has a clear and clean-cut expression. The volume has a main wing, housing mainly bedrooms, which naturally adapts to the terrain and divides into two branches of living zones. The shift in program and use of different levels allow this part of the building to adapt to the slope of the site. With the same timber cladding on all of the outer walls and on the roof, the holiday home is unified in one structure. If the exterior is great, no less remarkable is the interior, both made using mainly locally-sourced Norwegian piner, with huge gable-shaped windows to enjoy the unique views of the valley.


This unassuming family home in Finland is designed by OOPEAA, or Office for Peripheral Architecture. OOPEAA strives for an architecture that finds its inspiration in the state of being in-between – between urban and rural, but always in relationship to both; between a deep respect for tradition and an appreciation of the contemporary. House Riihi is the perfect example of OOPEAA’s mission. House Riihi is reminiscent of a traditional Finnish cottage, stationed alone in an often snowy field in the small village of Alajärvi. The home is comprised of three buildings: the main house, a garage, and a lofted studio. The pale wood structure sits low to the ground and is arranged around an inner garden. This arrangement is inspired by Finnish farms, where cottages were positioned around a central courtyard. With this composition, the garden is protected from the harsh climate and becomes a peaceful refuge all year long. The interior is clad from floor to ceiling in natural and white-painted spruce. The light colors allow House Riihi to feel airy and bright, as well as warm and cozy. Minimal furnishings, some matching the spruce of the walls, create an atmosphere of openness where the home’s architecture can really shine. House Riihi is...


Ando Corporation’s Rooms project is a submerged Japanese house set into hillside, peaking out over the ocean. This minimalist series of volumes that all seem to play cooperatively together in the landscape, are a stark and beautiful contrast to the coastal terrain. At nearing 290 sqm, Rooms is a modest nod to the Japanese lifestyle; discreet, contained and respectful. Each volume of white plaster seems to come together seamlessly through a series of walkways and terraces, to create this unassuming sanctuary, nestled in the sloping elevation. The site’s location is optimally primed to maximize on the incredible Pacific Oceanic aspect. Fenestration is purposely restrained to not be full-height, to frame views and to leave some of the unknown, unknown. Set in Wakayama, Japan the clean white plastered forms contrast the natural site, while playful formal landscape geometry engages in nuances and details throughout. Rooms is the epitome of what residential dwellings should aspire to be, a sanctuary; a closing of the door to the chaos, and an opening to the beyond (in this case, the limitlessness of the ocean beyond). Ando Corporation has created an incredible example of reflective architecture, celebrating minimalism. Photography courtesy of Kimikazu Tomizawa.


Located in Abiko, part of Chiba prefecture, stands a fractal-like structure completely alien to its surrounding premises. A modern and futuristic white residential building, designed by Japanese architecture firm fuse-atelier, graces the neighborhood with a sense of drama and originality. The building boasts beautiful large glass panels on both extremities, albeit hiding inside a striking concrete monocoque and panels from passers-by. The living room sets the tone for the rest of the house, an obligatory passage way and link throughout every ambient. It’s interesting to note the modular-like quality the project defines every function, from the kitchen to the bedrooms. The sense of perception and depth is toyed with on this modernist project, presenting an aesthetic parallel to German Expressionists set designs in movies. The theatrical strength of the concrete walls are clear, with unusual angles and shadows drawn all through the day. The gallery stands tall and absolute as a firm minimalist presence, even if future owners take the interior design to a rustic or traditional style. It sets the mind at ease knowing the owners are more than satisfied with sharp contemporary design to furnish it. This house is in good hands. Photography by Shigeru Fuse.


Located in Texugueira, a village in the north of Leiria, Portugal, this house is a 233 square-metre minimalist residence designed by portuguese studio Contaminar Arquitectos. Texugueira House is made up of three volumes of different shapes and sizes, with narrow terraces slotted in between. It features a retaining wall that extends north to south along the eastern boundary of the site. A corridor follows this wall and forms the house’s main axis. The three blocks all sit in front of this corridor. The first volume is empty at the ground level, providing a covered area for leisure or parking. A studio is located at the upper level, with a small terrace that opens over the landscape, allowing natural light to enter the space. The central volume features the main entrance and the social area including the living room, with a large window over the green surroundings, and the kitchen connecting with the garden. The third volume contains a more secluded and private area, with two bedrooms on the ground floor, which are directly connected with the contiguous garden spaces, and with a balcony suite on the upper floor. This is a remarkable house that includes beautiful details throughout, particularly the use of cork — the typical...


The small and secluded Bolton Residence is located in Eastern Quebec. Designed by the Canadian based firm Naturehumaine, this elegant home focuses on nature and simplicity. The structural form takes its shape from the traditional barns in the region, yet this vernacular is interpreted in a distinctly modern way. Two large rectangles, positioned one on top of the other, form the structure of the home. The top rectangle cantilevers slightly out from the lower, allowing the house to feel as if it is floating along the mountainside. A dark exterior distinguishes the structure from its often snowy landscape. On the interior, long and narrow windows wrap the living room, flooding the home with stunning views of its mountainous setting. The fireplace is uniquely positioned in a media cabinet, which also provides storage. Accents of wood and black create a dynamic interior, bringing depth and light to the small space. This color scheme continues in the bedroom and in the dark tile of the bathroom. Bolton Residence may be small, but it is not short on style. Photography by Adrien Williams and David Dworkind.


Lebanon-based architect Paul Kaloustian took advantage of the height a dense pine tree forest offers, and opted to invert the thumb-rule of broad and horizontal modernism. Designing a residential house infused with a courageous vertical visual identity; often found in museums and university campuses. Taking concrete and applying an interesting curve was vital to inject an unusual shadow play and amplitude of the surrounding woods into the domestic area, such a manoeuvre is often let in the sole hands of wide glass façades. Kaloustian sets this project apart, daring to narrow each room and let the focus be the height feature and achieve an unexpected sense of openness considering the size of each area. Two extra elements are worthy of mention: the interior design selection with raw wood material and an explicit minimalist intention; as well as the very competent and alluring photography of said project, it is an achievement in itself as well. A clear example of what contemporary architecture can achieve deconstructing old-school modernism with maturity and an authentic visual statement.


Israeli architecture studio Pitsou Kedem continue to impress with this 700mq family home completed in 2014. The White Gallery House is a private residence situated in a white box with large windows as decorative elements and a large open space that seems a lot like an art gallery. Vertical lines open like geometric slashes connecting the house to its surroundings, to the garden and to the long and narrow swimming pool that stems from inside the house. The openings make it possible to look out into the surrounding environment if you are inside, or look into the house if you are outside. They allow natural light to penetrate the structure or artificial lighting to seep out into the surroundings during the hours of darkness. These vertical openings also serve as a reminder of a modern stilt house when you see them from the outside through the surrounding trees. Photography courtesy of Pitsou Kedem.


Prazeres, or Pleasures, rests on an unassuming street in the Alcântara district of Portugal. From the exterior, this home looks very similar to its traditionally designed neighbors. On the interior, however, José Adrião Arquitectos transformed the home into a bright and airy paradise. For many years this building was allowed to fall into disrepair. When renovations began its interior was in danger of collapsing, forcing the architects to replace the floors with three slabs of concrete. The new floors divide the building into two main areas: a functional core, for utilities and bathrooms, and open space for the living areas. One of my favorite features of Prazeres is the rooftop terrace. This space is smartly designed as an extension of the interior living spaces, forming a casual environment that can be used all year long. Overall, Prazeres is a gorgeous renovated structure that any family would be happy to call home. Photography by Fernando Guerra FG + SG.


New House is situated on a street of traditional row homes in Hampstead, London. Designed by London based firm Guard Tillman Pollock, this modern white home focuses on privacy and clean lines. The front façade projects slightly out towards the street and is wrapped with sheer white fabric. This fabric conceals the home from the busy street while flooding the interior with filtered natural light. The boxy composition of the exterior continues inside. Monotone walls and beams are stitched together to form the various rooms. The floor plan has an open, airy quality due to double height spaces and a plethora of large windows and skylights. The white and gray palette is the perfect backdrop for the simple mid-century furnishings. I love how this unique home both stands out and blends in with its Victorian neighbors. The size and scale of New House is consistent with the other structures on its street, yet within these boundaries a truly creative and beautiful home emerged.


Austrian firm Innauer-Matt Architekten designed Haus Für Julia Und Björn on a woody plot in Egg, Austria. The site is narrow and set on a slight hill with an idyllic view of a small village. The ground floor entrance opens up to the living room, a space which spans the whole first floor of the building. The open floor plan allows for a continuous flow of family activities: cooking, dining, and living. The bedrooms and study are located above and make use of the unique spaces created by the steeply sloped roof. Throughout the home, cut-outs in walls provide nooks for sitting areas or study spaces. The interior makes use of a few carefully chosen materials. Local spruce wall panels and flooring give the rooms a light and cosy feel while connecting the home with the natural environment. Light gray walls and big windows intersect with the exposed wood. Accents of black and white bring a clean and modern look to each room. The facade is covered with a wooden lattice structure. This structure offers weather protection as well as an interesting aesthetic. I love the way this house plays with the traditional home archetype. From afar it looks conventional, but up close it is a the...


It’s only natural to encounter visual variations of what can be considered a minimalist project. Loft Kolasinski, a Polish interior design firm, rebuilt and furnished a Berlin House showcasing local flavours and remixing restored pieces. Each room presents a particular dynamic and, in this case, the minimalism isn’t about absence, it’s about fundamental elements for daily routine. The furniture takes on the protagonist role for each area, showcasing beautiful wood textures and terrific industrial design. The pieces are slender and flourish-free, resulting in clean lines and infusing lightness to a heavy material. A careful selection was made for the lamps and chandeliers, each room boasting these proudly as supporting acts that battle for your attention. Last but not least, the tour de force is the grey bathroom flawlessly composed with modern lines, breaking the white colour dominance. The only extra step, that goes beyond the norm, is the Polish pottery collection from the 1950-60’s, conveying an untreated touch. It is a very difficult balance to achieve for a project to preserve a clear minimalist sensibility, and not give in to the usual ‘empty space’ motif. This is a clear example of what minimalism can be championing local rudiments. Photography by...