Minimalissimo


Categorized “House”

The Rabbit Hole Brick House is a modern vernacular farmhouse designed to provide for both a residence and a veterinary practice in Gaasbeek, Belgium. Hence the architect Bart Lens of Lensass Architecten used brick as not only a construction material, but also as a concept reinforcing the existing structure. It is the binding element between past and present. A funnel-shaped annex connects the 2 buildings with the continuity of brick as the floor, wall and ceiling, emphasizing the volume that is the personality of the rural architecture. Len’s design of minimalist interiors, white walls and wood framing, as well as the simplistic furniture provide the fluid contrast to the texture of the masonry. Previously featured for his stunning minimalist lighting system °online, I love how Lens has prolifically orchestrated the details of this architecture with such sensitivity to the materials and the landscape. Images via Archdaily and Lensass Architects. Photography by Philippe van Gelooven and Bieke Claessens.


The challenge that an architect has to face when producing a restricted minimalist space is always an interesting one. Materiality and transparency then inform the degree of openness within that perimeter. With such a small site in the ever-shrinking land of Japan, designers Takahashi Maki and Shiokami Daisuke of Takahashi Maki & Associates had created an architecture that helps light penetrate through, while still maintain the privacy and coziness of a residential unit. Located in Saitama Prefecture, White Hut exposes itself through two vertical glass panels that run parallel to each other, giving the outsiders a glimpse of the staircase, the workspace, and the kitchen. While the visual connection is apparent, the boundaries among spatial interior are also blurred to give a sense of freedom; each floor is its own room with no door. The bathroom is placed above other programs to maintain privacy, with light coming from all sides especially the two openings of the slanted roofs, which resembles the traditional housings that already pre-exist. The decision to apply corrugated metal for the exterior delivers a sense of lightness that goes against the usual aesthetic of Japanese designs. I thoroughly enjoy the flow of space within the house because...


This simple Japanese home may not look like much from the street, but step through its metal facade and everything changes. Cave House, designed by Kento Eto Atelier Architects, features a metal frame that is guarded and impervious on the street side, but open and welcoming in the back of the home. Just inside the structure’s entrance is a narrow garden, lit by a large opening high on the front facade. Sliding walls connect the living room to the garden, creating an indoor-outdoor style environment. These same walls are used in the rear of the home to link the first floor with a backyard meadow. Three bedrooms are located on the second story, accessed by a thin metal staircase. Two of the bedrooms possess a large window overlooking the garden. The third incorporates a mini balcony. My favorite pieces of architecture are those which blend the built and natural environments. Cave House is located in a residential neighborhood, but it showcases the same union with nature as a house built in a forest. This home proves that one does not need a site in the middle of the woods to design a structure with a strong relationship to the outdoors.


Private House is a vacation home located in a scenic and secluded part of England known as Cotswolds. Designed by London based architecture firm Found Associates, the house is an extension of an 18th century stone cottage. The structure extends from both ends of the old cottage but doesn’t fully envelope it. This design allows both the cottage and extension to feel like unique volumes living in harmony. Private House also sits harmoniously with the surrounding landscape: the large structure dwells low on the site so as not to block the picturesque vistas of the rolling green hills. The clean, minimal nature of the home lends itself to feeling like an art gallery. However, in the absence of artwork, the house and surrounding landscape are the objects on exhibit. I think minimal homes tend to make the best vacation homes: one can truly relax in a peaceful setting free of distractions. Private House won the RIBA National Award in 2012 and was nominated for the RIBA Manser Medal.


Like many homes in busy Japanese cities, House of Hatsugano is designed with a focus on privacy. The site, located in a dense neighborhood in Osaka, provided a challenge for NRM Architects Office. How can one create a private home that still incorporates natural light and outdoor space? The architects respond to this challenge by designing a home with three key elements: an opaque facade, a courtyard, and a roof deck.  One of the most stunning features of the structure is the elaborate roof deck. The deck, invisible from the street, circles around the roof, looking down into the courtyard. The roof deck provides much needed open, outdoor space to the small property. The interior of House of Hatsugano is reminiscent of an art gallery. The furnishings are chosen carefully and are clearly the centerpiece of every room. The functional and service areas are tucked away in cabinets that blend with the walls. I love how this home breaks the traditional aesthetic of the neighborhood. The house looks ultra modern and cool paired next to its classic suburban neighbors.


The monolithic architecture of the Ooike House by Matsuyama Architect and Associates creates the living experience around the views. While heavy at first glance, the imposing structure of this residence located in Fukuoka, Japan, is juxtaposed by the sleek slivers of window openings, delicate walls of glass and a skeleton-like staircase. Intersecting planes define the unique, assymetrical volumes of the interiors while the wide spacing of the joint lines of the concrete walls and floor tiles emphasize the scale of the space, making it feel more expansive than it already is. It is a different sort of comfort that I find appealing about this project. The house seems to exude the calm and cleanliness that one seeks in meditation. From the furniture to the fixtures and finishings, the details are kept to an extreme minimal. The spaces are serene and peaceful, making the view of the city and the landscape beyond an integral part of the architecture, making the architecture about rest. Images courtesy of Matsuyama Architect and Associates.


If you find that the Ginan house appears to emerge from the surface of the earth, its because its made of earth: the facade is coated in a layer of gravel. Designed by Keitaro Muto Architects, this Japanese home is composed of two blocks of different size and shape. The blocks are separated on the outside by a small swimming pool, and connected on the inside by metal bridges. One block contains the bedrooms and the other houses the living and dining rooms. From the outside, the structure is mostly opaque, exuding a guarded feeling. On the interior, however, the home is open and airy. The outward sloping walls and high ceilings allow the home to feel much larger than it actually is. The built in furniture and monochromatic color scheme also contribute to lightness of the interior. The unique shape and material of Ginan House forces you to look twice. And there is nothing more pleasing than architecture that draws the viewer in, prompts questions, and leaves us with a lingering fascination. Photography by Apertozero.


A rugged house in a rugged environment, House at Camusdarach Sands is uniquely shaped to maximize the views of the sunrise and sunset. Designed by London based Raw Architecture Workshop, this home takes advantage of its picturesque location in Scotland by orienting towards the east and west horizons. The three story home is composed of a dark timber facade atop an exposed concrete base. The interior features bright white walls accented with light wood. The main living spaces are placed on the uppermost floor, so as to take full advantage of the spectacular views. The more private and less used spaces are located on the lower two levels. I love the unique form of this home. The angled structure is a wonderful design technique. House at Camusdarach Sands takes advantage of its full environment, from the ground to the sky. Photography by David Barbour.


This residence on an irregular site located in Islington, London is designed by Atelier ChanChan. The complete demolition of the previous building allowed the designer to instill her own design language into the facade of the house, a Herringbone brick pattern. Brick, being the material that is familiar to the context yet in a pattern that is seldom used on the exteriors. The warmth from the materials used both inside and out of this house exudes the comfort in its minimalism. The stunning detail of the floating staircase brings much light through the interiors; the sliding doors that provide a frameless opening to the courtyard; the walls in the bedroom that extends to the pitch of the roof – the architecture connects the spaces in an elegant and subtle manner that exemplifies understated, minimalist design. Photos via Atelier ChanChan and Dezeen.


Contrasted against the sunny, arid landscape in Portugal is the House in Quinta Do Carvalheiro. The home is designed by Italian based firm Giorgio Santagostino and Monica Margarido, also known as GSMM Architects. The form of the residence is directly related to the topography of the site. The structure is kept small so as to limit human intervention in the landscape. All of the rooms are arranged around a central patio. This patio connects the home to the outdoors without expanding the structure’s rectangular footprint. Large windows embrace the exterior while opaque walls protect the home from overheating at the sunniest points. I love how the house sits low on the horizon. At certain angles the landscape appears about to engulf the residence and pull it back into the ground. House in Quinta Do Carvalheiro achieves a perfect balance of man and nature. Photographs by FG + SG Fotografia de Arquitectura.


MiniMod takes pre-fab living to the next level! Designed by MAPA Architects, this intelligent structure is a lovely solution for alternative and sustainable living. The prefabricated modules are completely customizable, allowing the user to design a dwelling focused on their needs and preferences. After construction, the modules are transported via truck to their final destination. MiniMod is composed of a steel frame with natural recycled pine on the interior contrasted with painted pine on the facade. Several green technologies are featured in the dwelling; among them is a rainwater filter, ventilated facade, green roof, and LED lighting. The single module in the photographs is located in Brazil. Off-site and no waste construction allow the home to leave a minuscule environmental footprint. The 26 square meter floor plan includes a bedroom, living and dining rooms, and a kitchen and bathroom. Floor to ceiling windows and a covered patio connect the home with the outdoors. MiniMod has it all: the elegant design proves that prefabricated living can be beautiful and good for the environment. Minimal in aesthetic and minimal environmental impact, MiniMod is truly a win for contemporary living.


Hideg House  is a sculptural form emerging from the rocky landscape. Located on the site of a former quarry in Koszeg, Hungary, this wooden structure is the first realized project of the young firm Béres Architects. After three long years of construction, Hideg House is a modern vacation home which merges the natural and built environments. The single story design features a dark timber frame punctured with windows and natural wood cladding. The rooms are placed to the far sides of the home, while the voided center is a covered patio. The interior is bright, white, and simple. It is a welcome contrast to the dark exterior and busy terrain. All of the rooms are arranged to maximize the views of nature. The cabin overlooks the best of both worlds: one side faces the exposed rock face of the former quarry, while the south side offers a panorama of the forest. I love the juxtaposition of this design. Pairing nature and man-made structures side by side results in a captivating aesthetic.