AIBS House

When Belgian architecture studio AABE were commissioned to design a luxurious house located on the top of a 159 metre cliffside in Ibiza, Spain, they had a very clear vision. One that has been impeccably executed and almost goes unnoticed by its astonishing and unique environment, which is perhaps key to the success of this project.

Just like a path or road which comes to a dead end, the land becomes rippled before turning into a staircase which leads you down to the lower bridge from where you can appreciate the landscape in all its beauty.

The house itself, with its strong minimalist aesthetic, includes an enclosed living area featuring a single large window frame, which are designed to provide protection against the winds. A number of walls and pillars have been erected on the concrete surface, supporting the floor above which contains the bedrooms. Away from view, the swimming pool lies to the side of the house beyond the terrace, surrounded by the natural environment, which includes an olive tree providing a second wall for the patio.

Under bright blue skies AIBS House appears calm and serene whilst in stormy weather it has a striking and tormented air about it.

Photography by Jean-Luc Laloux.