Texugueira House

Located in Texugueira, a village in the north of Leiria, Portugal, this house is a 233 square-metre minimalist residence designed by portuguese studio Contaminar Arquitectos.

Texugueira House is made up of three volumes of different shapes and sizes, with narrow terraces slotted in between. It features a retaining wall that extends north to south along the eastern boundary of the site. A corridor follows this wall and forms the house's main axis. The three blocks all sit in front of this corridor.

The first volume is empty at the ground level, providing a covered area for leisure or parking. A studio is located at the upper level, with a small terrace that opens over the landscape, allowing natural light to enter the space.

The central volume features the main entrance and the social area including the living room, with a large window over the green surroundings, and the kitchen connecting with the garden. The third volume contains a more secluded and private area, with two bedrooms on the ground floor, which are directly connected with the contiguous garden spaces, and with a balcony suite on the upper floor.

This is a remarkable house that includes beautiful details throughout, particularly the use of cork — the typical wood of Portugal.

Photography by Fernando Guerra.

Create an Exceptional Website
Perfect Basics
Live More with Less
The Creators Network
Listing All Things Minimal
Webflow Created with Sketch.
No-Code Website Builder