Carmen House

Completed in 2018, Carmen House captures the essence of the Ibizan country house effortlessly. Designed by Carles Faus Arquitectura the residence measures over 190m2 and features a series of open rooms, that are bathed in light, and show a clear connection to the landscape beyond. Located in the city of Dénia, in Valencia, Spain, purposed vistas are created throughout the spaces, to direct the view and create considered light throughout the rectilinear home. Designed to work with the sun, and the heat gains, the exterior canopies are designed to shield the interiors, while still being the opening portals to the exterior beyond.

Accessed from a side entry, a series of large openings and internal voids open between smaller and more functional spaces within. Encased in a white lime surface treatment, each of the white walls are treated in an almost organic fashion, to create a series of white massed volumes, punctuated by pockets of light. The particular detail given to the crispness of the forms is to be highly commended. The attention to every detail, the minimal lines in space that make up handrails, integrated storage elements, and considered functional elements; these are what make this a very clever and inviting recluse. Carmen House is a beautiful example of minimal gestures of both small and large proportions.