Casa Forment

Casa Forment is a renovation to an existing home in Valencia, Spain. Designed by architecture firm Mano de Santo, also based in Valencia, the Casa Forment renovation expanded the home and fully renovated the interior and exterior.

The volume of the home maximises space while working with the zoning restrictions set up for this area. The result is two large intersecting geometric forms that define the home’s boundaries. The structure of this home is clean and simple, allowing the viewer to take pleasure in the smaller details of the design. On the exterior, the façade treatments were carefully chosen based on the orientation and views. Delicate lattice work, concrete forms, and black metal details add visual interest to the modern structure.

Similar to the original home, Casa Forment is traditional in its interior floor plan. The living and dining spaces are located on the ground floor while the bedrooms are tucked away above. The finishes, however, are thoroughly modern. I love the large grey floor tiles and exposed concrete walls. The black metal windows are particularly well-chosen: the dark colour contrasts perfectly with the grey and white tones. One of my favourite features is the staircase: dark wooden stairs are cantilevered into a concrete wall for a floating look. Just lovely!

Several terraces and patios allow the residents to take advantage of Spain’s agreeable climate. The backyard features a shaded terrace leading to a warm wood deck and pool. I can only imagine the joys of relaxing in this stunning residence.