Collector’s Loft

We use the ‘Box’ and the ‘Blob’, says Dutch architect Ben van Berkel, and the ‘Box’ is dead.

Van Berkel’s Amsterdam-based architectural firm UNStudio refuses to settle into a boxy image. Instead, they experiment with progressive architectural practices, characterized by repetition of just a few elements and asymmetrical curves. This often results in unexpected insights.

UNStudio designed this loft in downtown Manhattan for a New York art collector, who is going to live in his gallery. The living space aims to merge life and art, so that both aspects flow into each other. Flowing curved walls were introduced to make the boundaries between aesthetics and functionality disappear.

Avant garde interpretations of a living space with a sense of freedom where I can adjust levels of privacy while I live, work and play—in a “lessness” way.