Courtyard House

Located in a relaxed area in rural Shiga, Japan, the Japanese studio FORM/Kouichi Kimura architects has developed this beautifully structured family residence; Courtyard House. We invited the architects to tell us a little more about the project:

Designed to form a U-shaped building with a courtyard, which secures privacy, the house was requested to incorporate with the scenery while making the best use of the spacious site of about 330 square metres. The interior is configured by a single open room whereby finishes and levels vary to make each space independent and comfortable, creating various scenes as one moves from one place to another.

The construction has many remarkable aspects to it, such as its pale grey corrugated metal façade giving the house an industrial aesthetic. As well as the linear water channel through the courtyard directing the eye towards the landscape, and the concrete elements throughout the interior, which all add value to this magnificent, minimalist home.