Daycare Sundries

Daycare Sundries is a modern kindergarten located southwest of the town Babenhausen in Germany. Designing a school is always a challenge: the structure needs to hold a large percentage of children to adults while keeping everyone occupied and safe. As a result, stark utilitarian structures tend to dominate in the industry. Designed by Ecker Architekten, Daycare Sundries is the exception. On first approach the building gives the impression of a work of art rather than a kindergarten. With a closer look, however, smartly crafted details start to emerge.

The structure is segmented into two wings, one for the older students and one for the younger. Four double-height classrooms house the older children on the north end of the site. Built in lockers and cubbies provide no-fuss storage in both halves of the school. The dining hall and gymnasium, used by students of all ages, are the centerpieces of the structure. Tall windows are prevalent on a majority of the exterior walls. The windows warm the school with natural light and views of the peaceful landscape. Pale brick covers other parts of the facade; the material is a nod to the medieval architecture in neighboring towns. Lawns and paved areas around the building provide space for outdoor play, contemplation, and lessons in nature.

What I love most about this kindergarten are the playful details included specifically for young students. Spiral staircases, pale yellow accents, and checkerboard patterns give off a whimsical vibe that encourages imagination. Overall this design is both beautiful and functional, a perfect place for learning.

Photography by Brigida González.