Es Pujol De Sera

Designed by Marià Castelló Martínez with Formentera’s expansive landscape in mind, Es Pujol De Sera is a work-live structure that accommodates a small family dwelling as well as a small architectural design office. Completed in 2011, the building’s central annex contains iroko timber-made cabinetry and access to a skylight which separates the 2 programs with sliding walls and slits in interior walls that allow for the flexibility of private and public spaces to integrate into each other.

Extruded planes of the volume on the exterior in the North-South orientation exploit the best views of the site. Using movable screen walls to provide a level of privacy and shade is a simple, beautiful architectural detail as the structure experiences physical changes that one might imagine on such an exposed location.

Within the uncomplicated volume of this single-storey structure, the architect is successful in embracing the landscape with its wall-windows and accessibility of the exterior to the interior. I really appreciate the elegant simplicity yet carefully planned layout and program of the interiors which add such a great depth to the style of minimalism in architecture.

Photography by Estudi Epdse.