G House

G house, a stunning minimalist private residence nestled in Afeka, northwest of Tel Aviv, is the result of the collaboration of Axelrod Architects and Pitsou Kedem Architects whose work may already be familiar among our readers.

Their masterful attention to detail reveals itself in the frameless, flushed architecture. The intersecting beams, columns and planes of this project deliver the sunlight in an almost abstract way, penetrating the volumes and reflecting across the glass and walls on the inside. The roof floats over and cantilevers over the structure, providing much needed shade for this home.

My favorite part of this project is the narrow, vertical stairwell, the ‘slice’, that faces the street not only serves as egress, but emphasizes the dramatic volume of the interior with the massive height and extensive use of glazing . The back of the house now has a clever way of letting light in. As the architects describe it:

The ‘slice’, containing stairs to all floors, is punctuated by a linear skylight and a ribbon window that dramatically illuminates the stairwell. The result is a spectacularly unifying element in what would have simply been the backside of the building.

Photography by Amit Geron.