Haus Für Julia Und Björn

Austrian firm Innauer-Matt Architekten designed Haus Für Julia Und Björn on a woody plot in Egg, Austria. The site is narrow and set on a slight hill with an idyllic view of a small village. The ground floor entrance opens up to the living room, a space which spans the whole first floor of the building. The open floor plan allows for a continuous flow of family activities: cooking, dining, and living. The bedrooms and study are located above and make use of the unique spaces created by the steeply sloped roof. Throughout the home, cut-outs in walls provide nooks for sitting areas or study spaces.

The interior makes use of a few carefully chosen materials. Local spruce wall panels and flooring give the rooms a light and cosy feel while connecting the home with the natural environment. Light gray walls and big windows intersect with the exposed wood. Accents of black and white bring a clean and modern look to each room.

The facade is covered with a wooden lattice structure. This structure offers weather protection as well as an interesting aesthetic. I love the way this house plays with the traditional home archetype. From afar it looks conventional, but up close it is a the perfect blend of classic and contemporary.