House in Comporta

This sleek home is located on a sandy site in Comporta, Portugal. Designed by RRJ Arquitectos, this structure meets the needs of living in a harsh environment. Sun protection is a main concern in the scheme of House in Comporta. The single story home sits low on the site, maximizing coolness and minimizing sun exposure. The thick, concrete walls guard the home from the sun at the most vulnerable points. All the windows are recessed in the facade for extra shade during the brightest parts of the day. Clean lines, white walls, and hardwood floors are featured on the interior.

I love how this home merges perfectly with its environment. The concrete facade appears to emerge directly from the sandy floor. The home is also sized so as to enhance the view of the trees and sky, rather than distract from them. House in Comporta is a perfect example of a structure inspired by the unique characteristics of its site.

Photographs by FG + SG Fotografia de Arquitectura.