House D-Z

Designed as a residence that also serves the practice of a physiotherapist, House D-Z was designed by Belgian architects Graux & Baeyens located in Oudenaarde. The blocks that form the volume of the house cleverly stagger to bring in sunlight and optimize views while carefully protecting the privacy of the owner from the neighbors in such close proximity.

It is a relatively simple concept yet the architects have delivered it with such beautiful proportions, details and finishes. The monolithic form of the volumes naturally support the intention of the window wall that frames the view of the garden. What I enjoy most is the unique series of stairs which repeat in the cross section, defining the separated volumes of the private and public spaces in this minimalist residence.

Photographs by Luc Roymans.