House in Hanekita

Located in Hanekita, Japan, the new double-family residence by Katsutoshi Sasaki + Associates is designed to have a playful attitude toward the distribution of lights and shadows, public and private, as well as interior and exterior.

Katsutoshi Sasaki found his namesake architecture firm in 2008. With many notable projects published in numerous renowned publications and websites, surely, House in Hanekita will not be excluded. To accommodate programmatic necessities, the architect divided the second floor of the main loft to thirteen rooms superimposed by a 3×3 grid with spandrel walls, creating a flexible interconnected series of spaces that deal with private and public boundaries. Complemented with two indoor gardens (yes, on the second floor!), the main loft is separated from the other with a light well. On the  ground floor, which holds two kitchens and dining rooms, the two lofts share the same entrance and private gardens.

The interior of this residence is covered with pale-colored woods, creating a lighter and spacious environment that further emphasizes the occasional pouring sunlight. Minimally, the clean cuts of every corner give off a sense of care from the designer. I especially love the simple additions of greens, harmonizing the interior wooden material with its original state.

Cleverly and minimally, this architectural project speaks from the inside out, liberating the lives of the residents. As the Principal puts,

I was very much delighted to see these families actually live freely … free from any forms or formulas rooted in their life. 

Photography courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates