House T

Designed with a very specific purpose — to separate the owners from a loud, busy street in downtown Miyasaki, southern Japan, into their own private sanctuary — architect Michiya Tsukano of Tsukano Architect Office delivers this monolithic white structure with only a narrow vertical slice to interrupt it.

The home was designed around a private courtyard, that provides natural lighting for the interiors and is overlooked by every room. Concrete walls and surfaces are balanced with light-colored timber panels, warm ceramics, white plaster and glass.

My favorite part is where the concrete dining table meets the white pebbled courtyard floor at the same level, a flowing continuity barely interrupted by a large glass pane. The design exudes the calm and peacefulness of its statement of purpose and is an interesting contemporary hybrid between traditional Japanese design and Western standards.