New Concrete House

With its breathtaking location directly facing Lake Maggiore and the surrounding mountains, this New Concrete House by Wespi de Meuron Architects protrudes stoically on a steep slope while connecting itself to existing and new construction on the same site.

The minimalist design in concrete, while simulating the color of natural rock, reflects an organic presence back to the landscape while its volumetric openness exposes the warm oak finish of the millwork and furniture to the exterior. Sunlight pours through these seamless connections of volumes, blurring the lines of where the exterior starts and interior ends.

The architect’s implementation of the continuous use of concrete to highlight different experiences within the house is what I love about this project, to say the least. The direction of the concrete slab towards the picture window subtly orients your eye towards the framed landscape while the concrete floor catches the gleaming sunlight and reflects it back up into the space. The calmness of that experience with the view of the mountains and the lake could be considered a cliche by some, yet it is a summer getaway desired by most.

Photography by Hannes Henz