Pino Street House

A courtyard house located in a rural landscape near Guadalajara City, Mexico — Pino Street House is built for a small family with a lot of friends. A clean white façade is defined by bright yellow paintwork used to feature railings, guttering and doorways of this 165-square-metre house made up of a series of stacked white blocks, with glazed living spaces facing the brick patio.

Architect Oscar Gutiérrez explains: The house is divided by a courtyard designed to create parallel paths between social and family life, while also creating a feeling of amplitude.

The ground floor is characterized by platforms that rotate around the yard and have different uses and atmospheres. The upper level features three blocks that open onto the landscape: two rooms are articulated by a corridor and staircase, a terrace and balcony that establishes a relationship between the garden and courtyard, in conjunction create a linear sequence of open spaces.

With my love of the countryside and the color yellow, this beautifully minimalistic building has quickly captured my attention to the light and touch of traditional elements.

Photography by Vanessa Guízar.