Pocinho Centre for High Performance Rowing

The program guidelines for the Pocinho Centre for High Performance Rowing was to design a complex that not only facilitated training and preparation for the Olympics, but also to provide residential quarters and social interaction areas. Architect Álvaro Fernandes Andrade had the task of delivering the 8,000m2 project with a possible subsequent expansion phase of the housing area, without a significant impact on size and the landscape.

Divided into 3 zones: Social, Housing and Training, the complex is built mostly into the terrain of Douro Valley in Portugal. I really appreciate how the structure echoes the undulating geography with deep respect to the context of the low buildings and slopes around it. The minimalist building of angled roofs and wave-like volumes blend in seamlessly with the terraces while the pristine white dry-stone walls give the Pocinho Centre an identity that is modern and chic yet functional at the same time.

Photography by Fernando Guerra.