Reindeers and Snohetta

Today’s article will be hopefully yet another reminder that minimalism does not always have to consist of black and white. It is actually not the color what defines minimalism. Rather, one might look at strong element, cohesive material, connection, or repetition and see the overall harmony and concept supported by their use. All is hopefully achieved with simplicity and restraint.

Now let’s have a look at The Norwegian Wild Reindeer Center in Dovre. Built by the fantastic Snohetta, I can applaud the architects for finding the balance between the focal point of the design and creative solution to the actual structure. The achievement here is the humble, yet absolutely beautiful and innovative execution of the Center while the most prominence was left to the surroundings, panoramic views and really, the existing “architecture” of nature.

The site itself is 90 square meters, has comfortable seating area, features a fireplace and a glass facade that is supported by steel fins. The Pavilion was constructed by using Norwegian Shipbuilding techniques. The waving effect was achieved by using 10 inch wooden beams that were milled and assembled by making good use of pegs.