Rest Stop and Viewpoint by LJB architects

Two different projects, by one architecture firm, located in the same area, make a clear statement about creative and sustainable interaction of nature and architecture. LJB, a Norwegian based architecture team, were assigned to design two rest stops, the Flotane rest stop and the Vedahaugane lookout, at the Norwegian national tourist Route Aurlandsfjellet.

The first one consists of 1200sqm parking area and a tilted, concrete, cube structure that serves as toilet. A simple yet so thoughtful design creates a well protected entrance to the toilet service while at the same time the south façade is covered by solar panels; a solution that allows daylight to enter the interior while protecting it from indiscreet eyes.

The second one, the Vedahaugane lookout, could be described as a pathway to nowhere. It is a 90m long curve shaped construction – a concrete line that seems to float above the terrain. A minimal approach with the minimum environmental footprint and a place I would definitely love to visit.

Photographs: Statens Vegvesen, E. Marchesi