San Paolo Parish

The San Paolo Parish by Fuksas Architetto, completed in 2009, is a carefully articulated play with volumes. In concept, the main space is a box suspended within a box. It’s a play of intersecting regulated shapes, strategically placed, with emphasis on the void. The relief between volumes is therefore where the natural light enters the structure, allowing for shards of light to move through the spaces over time. Light enters both horizontally and vertically through the space. Emphasising the play with nature and built elements.

Located in Foligno, Italy, the San Paolo Parish was initially conceived for a competition, which was won in 2001. The jury cited that the design was a sign of innovation that met the latest international research, becoming a symbol of rebirth for the city after the earthquake. Also therefore capturing the essence of what the spiritual and meditative space is intended to embody. This project features the use of pure geometries and natural day-lighting that create a spiritual connection with the heaven.

Comprised predominantly of concrete, glass and metal, the series of regulated shapes that comprise the San Paolo Parish complex is beautiful. The lines are consistent, beautifully executed and each element is carefully curated. In this instance, Fuksas Architetto has celebrated the contrast between geometry against the backdrop of an uncontrolled landscape. The crispness of the space; the stillness, is perfectly considered and context appropriate.

Images Courtesy of Studio Fuksas.