School in Vila Nova da Barquinha

Designed by minimalist devotee Aires Mateus, School in Vila Nova da Barquinha provides a unique place to learn for some lucky kids.

The structure was designed with the concept that schools need distinct spaces in terms of scale, proportion, and identity. Aires Mateus sought to establish these spaces through a series of void and occupation. The unique roof line mimics children’s playing blocks and allows varying ceiling heights for the school’s rooms. A central courtyard provides a protected outdoor space to play between classes.

On the interior, white walls allow a clean slate for learning. Colourful furniture brightens up the classrooms but is light enough to be pushed aside if the activity requires it. The result is a relaxed and flexible learning environment.

I love the blank canvas aspect of a minimal school. The more simple the structure, the more room to fill it with hopes and dreams.

Photography by Fernando Guerro FG+SG.