Shadow Clock

Poetic Lab’s Shadow Clock is an opposing composition of contractions. Subtle in size, when illuminated and in use, it transforms into a bold installation element. The Shadow Clock indicates the changing of time, through the use of light and reflection and refraction on the environmental issues to which it is installed; namely the wall. The pre-existing lighting therefore also plays a role in this expression of its function.

London-based studio Poetic Lab, headed by Hanhsi Chen and Shikai Tseng, the collaboration has seen the joining of design philosophies, whereby the central spine of their design is that of poetry of objects and materials. Initially designed in 2012, this piece is 520mm high and 400mm in depth from the fixed surface, the Shadow Clock is made from Aluminium Alloy and stainless steel. Its interaction and dependency on its environment is particularly engaging. While the nod to the traditional sundial clock is obvious, this interpretation is very much welcomed.

Photography courtesy of Poetic Lab.