Summerhouse Lagnö

Swedish architecture practice Tham & Videgård has taken the traditional gabled house for a modern, minimalist interpretation. Summerhouse Lagnö is constructed with a series of pitched roofs that run the length the site with a rectilinear plan. The more public living space faces the Baltic sea while the private and service areas occupy the area closer to the forest behind it.

It is the uninterrupted design language that I find so appealing in this project. The eaves of the roof weave seamlessly into the walls of the exterior concrete finish. At the same time, the interiors receive the continuity of the shape of the roofs. The use of natural cast concrete makes it possible to create the expansive volumes of the interiors, double height rooms and skylights. A pitched frame with a glass canopy provides cover, connects a separate living space and enables a view from the woods to the water which may have inspired the architects to begin with.

Summerhouse Lagnö recently won the World Architecture News House of the Year for 2013.

Photography by Åke E:son Lindman.