Texugueira House

Located in Texugueira, a village in the north of Leiria, Portugal, this house is a 233 square-metre minimalist residence designed by portuguese studio Contaminar Arquitectos.

Texugueira House is made up of three volumes of different shapes and sizes, with narrow terraces slotted in between. It features a retaining wall that extends north to south along the eastern boundary of the site. A corridor follows this wall and forms the house’s main axis. The three blocks all sit in front of this corridor.

The first volume is empty at the ground level, providing a covered area for leisure or parking. A studio is located at the upper level, with a small terrace that opens over the landscape, allowing natural light to enter the space.

The central volume features the main entrance and the social area including the living room, with a large window over the green surroundings, and the kitchen connecting with the garden. The third volume contains a more secluded and private area, with two bedrooms on the ground floor, which are directly connected with the contiguous garden spaces, and with a balcony suite on the upper floor.

This is a remarkable house that includes beautiful details throughout, particularly the use of cork — the typical wood of Portugal.

Photography by Fernando Guerra.