Simple and straightforward projects are the solution for crowded work environments, such as the usual chaotic and busy beauty parlour. Japanese architect Hiroyuki Miyake took on the challenge to design TROOVE — a space fit for one lone stylist to take care of his salon, with all the benefits a minimalist space can bring to the daily hustle and effortless style for the clientèle to enjoy.

Building upon a concrete structure, Miyake makes good use of Japanese oak to endow the salon and map out each space to its function. The charming reception and waiting room; the main styling room and the shampoo booth; each one cleverly distinct from one another. Kudos to the beautiful folding screen made in galvanized iron, inserting lightness into a big visual feature.

Since the 2011 earthquake, several power saving policies were put into practice, directly altering the daily life and perception of darkness and how much it is necessary to live by. The archetypal Japanese paper lamps plays a remarkable role as the gatekeepers of this charming salon. The shadow play and well defined light project spread throughout is symbolic of smart adaptation to a new reality and, remarkably, a nod to the past.