Villa Mörtnäs

London-based Fourfoursixsix’s Villa Mörtnäs combines considered Scandinavian style together with abounding contextual deliberation. Designed over three levels, the minimal formality of this villa clearly helps define a lineation of spaces within. Each floor plays its own, almost completely differing, function from the next. Entering at ground level is support space, which is submerged into the landscape and acts as the private entrance to the house. Ascending upward, the first level then houses the areas for rest and sleep, with the remaining living spaces on the upper most level, all accessed through stairs.

The intentional vistas throughout, the regular and purposed window locations, create selected key apertures revealing the view. The living areas have been placed at the top of the building in order to enhance sunlight. There is also a notable differentiated volume in height between the floors. The living spaces almost seem to be double in volume, compared to the other levels. The intention is to amplify the light accessibility into the spaces.

Completed in 2014, the arrangement on site of the villa to be facing the sea helps create a connection to the landscape beyond. The materiality of concrete, glass, oak and a muted palette, creates a sense of clarity in all of the spaces within. Fourfoursixsix have created a handsome haven that integrates with the landscape beautifully while maintaining the connection to it.

Photography courtesy of John Dehlin.