Wall Cloud

Wall Cloud is a beautifully minimalist renovation project devised by Sasaki Architecture for a former waterfront warehouse in the Minato district of Tokyo that previously operated as a popular disco called Juliana’s Tokyo in the early 1990s.

Sasaki Architecture intended to create an open space with floating walls and pillars. The beams and other components were reconsidered as different spatial components, and were redefined in the space. The ceilings were removed, and the beams now surround the space as drifting walls, while lights are used to enhance the sense of floating. Dividers of individual spaces for tenants are transparent glass attached beneath the wall volume.

The attic of the former discotheque on the second floor remained untouched for a long period of time, causing an oppressive feeling in the space, but when an old space is given new life, it always brings excitement. I like that. The oppressive attic-like space of a symbol of the past was transformed like a wall cloud, and regenerated as an impressive and wonderfully spacious working environment. Superb.

Photography by Takumi Ota.