White Essence Takashima

Located in a residential area of the northwestern part of Takashima, Shiga Prefecture, Japan, lies a beautifully minimalist white structure. On the first floor is an aesthetic dental clinic White Essence Takashima and on the second floor an aesthetic salon — Salon de M.

Following his client’s requirements, designer Ryutaro Matsuura explains: The building can give the neighbourhood a sense of affinity and good impressions as a symbolic object in the town.

The interior offers a the space that is enclosed by four buildings into a void area with a top light. It was turned into a comfortable place with natural light. Perforated metal screens are fixed on the outside of the windows of the first floor treatment rooms to set up buffer spaces bridging the inside and outside. This made the cozy treatment spaces with soft daylight and patient privacy. Waiting in a dental surgery has never been so pleasant.

We hope that this building will endear itself to the town’s people and be nurtured by them as a new landmark of the town. In this Japanese town, a visit to the dentist will no longer a daunting experience.