Interiors

House P5

Words by Jillian Japka

House P5 by Javier Müller

It is hard to believe House P5 is even genuine, much less a renovation of an existing structure. The dwelling looks more like a rendering than a physical home; it’s that picture-perfect. Located in Prangins, Switzerland, the residence was designed by Javier Müller, a multidisciplinary design firm also based in Switzerland. Javier Müller defines his designs by function. As minimalists know, applying the form follows function rarely leads one astray.

House P5 by Javier Müller
House P5 by Javier Müller

The transformation of House P5 started with a simple goal: open the structure to the environment. Glazing was added strategically to both bring natural light to the home and to frame the landscape outside. Glimpses of the landscape, therefore, take centre stage in many rooms of the house. The exterior is all the more vibrant, considering the home’s refined interior. The interior is a stunning example of restraint with a muted colour palette and a plethora of natural wood.

House P5 by Javier Müller
House P5 by Javier Müller

House P5 removes all the excess, delivering a minimal interior that is as beautiful as unique. Upon entering the home, one is immediately struck by its whiteness. The walls are white, as are the cabinets and ceiling. Highlighted by dazzling natural light, the white colour palette shines brightly. Look closer, however, and shades of depth start to emerge. The floor is covered in oversized grey tiles, mimicking the look of a classic polished concrete floor. A warm wood, walnut, is used as an accent wall covering in key places. And, as is the hallmark of any good design, a decent amount of black is incorporated throughout. Black covers the countertops and kitchen countertops and covers the brilliant fireplace design.

House P5 by Javier Müller
House P5 by Javier Müller

The fireplace is the showstopper of the living room: Javier Müller turns the traditionally centre fireplace on its head by moving the hearth to a corner. The design is so simple yet so brilliant; it’s hard to believe so few fireplaces use this design. Carved into one of the white walls, the fireplace is black, with a stunning new take on a mantle. The black metal centrepiece stretches from the corner fireplace clear across the wall, reaching towards the centre of the room. House P5’s fireplace is a true work of art.

House P5 by Javier Müller
House P5 by Javier Müller

The extended, narrow floor plan of House P5 works in its favour. The linear windows add drama to the design, while the living room and exterior terrace take advantage of their lengthy proportions. The kitchen is a separate room, but sliding panels connect it to the main house when desired. On the other side of the home, the bedrooms are hidden behind the wood accent walls. In House P5, Javier Müller has thought of every detail. And although relatively minimal, the design still offers some incredibly artful moments—if you look close enough.

House P5 by Javier Müller
House P5 by Javier Müller
Location
Prangins, Switzerland
Architecture
Javier Müller
Website
javiermuller.com
Photography
Think Utopia
Perfect Basics
Visionary Audio Eyewear
Nuori
Fight for Fresh Skincare
Publisher of Creative Books
hodina
A Less but Better Timepiece
Artboard
Minimal Office Accessories