Minimalissimo


Search results for “Carrara, Italy”

This lovely family home in Carrara, Italy is the result of a full renovation by Victor Vasilev Architect. The original home was designed in traditional farmhouse style, but the residents’ wanted a more contemporary home. Vasilev’s distinct Soldati home satisfies all cravings for modernity. The floor plan is simple: living spaces on the ground floor and bedrooms above. A large porch provides an outdoor sanctuary in the back of the home. The exterior was kept traditional: a nod to the home’s original styling. The beauty of Soldati is in the composition of the interior materials. Square volumes are structured to create walls, floors, stairs, and furniture. Comprised of travertine, teak, black granite, and white sheetrock, the volumes are nestled together in unique arrangements. My favorite design moment is the staircase: the floating travertine treads against the white walls exude elegance and charm. Furnishings are scattered among the interior like sculptures in a gallery. Furniture rarely matches architecture as seamlessly as in Soldati. The choice of materials, attention to detail, and combination of old and new make Soldati a portrait of modern residential design.


The Soldati House by Victor Vasilev is located in Carrara, Italy. It is a family home covering 530 sq.m over three floors. The owners wished for ultramodern and Milanese look but with contemporary domestic environment where function was not left behind. The featured element of square volumes is highly visible throughout: the geometry of a fireplace, sunken floor, art, bedroom furniture etc. The ceiling’s lighting is also incorporated as if to enrich the concept even further. A special treat built for the family is a private spa area with sauna, a large tub and a massage zone. Travertine marble and Indonesian teak were used as primary materials through which a level of easy elegance is translated. I love that the photographs shown were taken two years after the project was completed, providing us with a hint of lasting ultramodern effect the family desired.