Interiors, Architecture

Hill House in Montevecchia

Words by Carl MH Barenbrug

Hill House in Montevecchia

An exercise in residential renovation with remarkable and mouthwatering results. Designed by Italian architects, a25architetti, and beautifully captured by Marcello Mariana, we cast our eyes on Hill House in Montevecchia, where we’re met with an interior design that has been perfectly balanced with history and modernity, roughness and softness, darkness and lightness.

Hill House in Montevecchia
Hill House in Montevecchia
Hill House in Montevecchia

The house was made out of a warehouse and a barn, inside an apartment building in Montevecchia, in northern Brianza. The building has been integrated into the higher area of Montevecchia which, after being inactive and abandoned for several years, has resumed growing grapes on the terraces to produce wine. The design choices were based on the local nature, on the surrounding territory and landscape. The materials, such as stone and wood, strongly recall this bond. The house has been adapted to energy-efficiency through new systems and new technologies aimed at satisfying the required needs and increasing living comfort.

Hill House in Montevecchia
Hill House in Montevecchia

The architects explain:

The restoration plan was designed with our clients starting from three adjacent spaces and their relationship: the old vaulted cellar, which was once used for wine fermentation and ageing, while today it’s being used for recreational and social purposes; the store room that opens onto the outdoor space, which today is a portico directly connected to the house; the warehouse and the barn, the only space divided into two floors, connected to the cellar and the store room that has now been transformed into a living space.

Hill House in Montevecchia
Hill House in Montevecchia
Hill House in Montevecchia

Floor maintenance and plaster removal were the only interventions that were designed for the old vaulted cellar and the store room, in order to highlight the old limestone and molera stone masonry, of which the terraces in Montevecchia are also made. The old barnhouse on the ground floor and the barn on the first floor were instead totally restored. The double-high space between the ground floor and the first floor, once used to load hay, has become the cornerstone of the whole dwelling, and a starting point to conceive every space.

The main hall, the kitchen, the living room, and a bathroom are located on the ground floor, characterised by a stone paving; bedrooms and other bathrooms are on the upstairs floor, facing the double-high space. The building materials recall the typical local materials for construction: stone, for the ground floor paving, rough plaster for indoor walls, and wood for upstairs flooring and furniture.

Hill House in Montevecchia
Hill House in Montevecchia
Hill House in Montevecchia

Furniture is never conceived as an individual object when located in a space, yet it is always designed and tailored as an essential device that relates to the ambients. The kitchen and living room furniture is aligned and located on the step of the living room. It defines the connection to the adjacent spaces, though with different purposes and functions. The large window frame between the kitchen and the portico sets a threshold and builds an exchange between indoor and outdoor spaces, likewise the bush-hammered stone in the arch between the cellar and the main hall marks another threshold between the two ambients, and similarly the first step of the staircase points out the threshold downstairs-upstairs. The historical casing of the old building was therefore kept unchanged in its shape, while added value was given to materials and space in this architecture: from an old workplace to a modern living space.

Although the furnishings of this dwelling play a massive role in the overall minimalist aesthetic and ambience, Hill House in Montevecchia is unquestionably defined by the use of materials and the wonderful blend and juxtaposition of old and contemporary materials and textures. Simply outstanding.

Photography
Marcello Mariana
Architects
a25architetti
Website
a25architetti.it
Create an Exceptional Website
Perfect Basics
Live More with Less
The Creators Network
Listing All Things Minimal
Webflow Created with Sketch.
No-Code Website Builder